Strykning kanske inte står högst upp på listan över saker som är roligt att sysselsätta sig med. Det kan både vara tidskrävande och svårt och att dessutom få till den perfekta strykningen är inte alltid helt enkelt. Därför vill vi på Rörets dela med oss av våra bästa stryktips för en mer effektiv och lyckad strykning. Det finns en hel del tips och tricks som vi kommer gå igenom, allt från rätt utrustning, förberedelser och underhåll till de bästa knepen när det är dags att stryka!
Rätt strykbord och överdrag
Ett väl anpassat strykbord
Vi vet väl vid det här laget att det är värt att investera i bra saker som är väl anpassade för ändamålet? Att ha ett strykbord eller överdrag som matchar dina behov kommer utan tvekan förenkla och effektivisera din strykning betydligt. Om inte ditt nuvarande strykbord är anpassat för din längd, har den optimala strykytan för din tvätt eller inte heller har ett anpassat strykjärnställ för ditt strykjärn eller ångstation, då kan det vara dags att investera i ett nytt! I vår strykbordsguide kan du läsa mer om några av våra mest populära varianter och dess olika funktioner som garanterat underlättar både strykningen och förvaringen.
Vilket typ av överdrag?
När det kommer till överdrag finns det även här lite olika varianter och funktioner som inte minst är viktiga att tänka på vid strykning av vissa material. Hos oss hittar du tre olika typer av överdrag. Det första är våra klassiska överdrag med kraftig filtstoppning och med ett praktiskt gummiband, speciellt anpassade för strykbord av sträckmetall.
Nästa variant är våra överdrag Holly och Lily som har tre lager – bomull, kraftig filtstoppning och extra kraftig skumstoppning för absolut bästa strykkomfort. Även dessa är speciellt anpassade för strykbord med sträckmetall och är även utrustade med kardborreband för perfekt passform.
Sist men inte minst har vi våra Drop Stop-överdrag som är värmereflekterande och som därmed återanvänder ångan för att uppnå ett snabbare och bättre strykresultat. Det här överdraget har 5 olika funktionslager och är speciellt anpassat för ångstrykjärn.
Strykjärn eller ånga?
Vad är då skillnaden mellan att stryka med ett vanligt strykjärn eller använda ånga i form av ett ångstrykjärn eller en ångstation? Låt oss kika närmare!
Det klassiska strykjärnet
Det klassiska strykjärnet har hängt med i flera generationer och är riktigt bra när det kommer till att få till pressveck eller stryka skjortor med extra släta kragar och manschetter. Här är det endast värme från järnet som får plaggen släta och fina men det finns också andra alternativ som ett ångstrykjärn för den som vill slippa ta till sprayflaskan med vatten.
Ångstation – en kombo av båda
Vid användning av ett ångstrykjärn används en kombination av både värme och ånga. Alltså en kombo mellan ett strykjärn och en steamer. Ångstationen har en betydligt större vattentank än strykjärnet men i övrigt är den väldigt lik strykjärnet och behöver fortfarande en lämplig strykbräda för utförandet. Fördelen med att inkludera ånga i strykprocessen är att ångan löser upp fibrerna i tyget, vilket gör dem mer följsamma och lätta att hantera. Detta innebär att vecken blir betydligt lättare att stryka ut jämnt och snyggt.
Strykjärnet och ångstationen kräver kärlek
Något som är väldigt viktigt men som vi ofta kanske glömmer är att våra strykaparater behöver göras rent. Järnet kan enkelt göras rent med en trasa med ättika och vatten och glöm inte de små hålen där vattenångan kommer ut!
Vattnet behöver också bytas efter varje gång och gärna direkt efter du har strukit färdigt. Kvarlämnat vatten kan skada insidan av strykjärnet och missfärga strykplattan. För de ångstationer som inte har antikalkteknik är det att föredra att avkalka dessa då och då. Annars riskerar kalken i vattnet att göra så att munstyckena droppar eller att det lämnar fläckar på dina kläder.
The basics – innan du börjar!
- Hängtorka och stryk plaggen fuktiga
Undvik torktumlaren som sliter på dina kläder, häng i stället upp dom och stryk dina kläder när de fortfarande är lite fuktiga. På så vis hinner inte vecken och skrynklorna sätta sig lika hårt – snabbt och effektivt! - Rent strykjärn och rätt inställningar
Se till att ditt strykverktyg är rent och avtorkat innan strykning för att undvika fläckar på dina kläder. Detta kan göras genom att stryka järnet mot en handduk några gånger innan du börjar. Fyll på med rent vatten och se till att du har ditt strykbord i rätt höjd! - Följ tvättråden och börja med lägsta temperaturen
Sortera tvätten efter temperaturen på tvättråden och börja alltid med de plagg som kräver lägst temperatur för att undvika att järnet är för varmt för känsliga tyger. - Tips för att undvika blanka märken och avtryck
Använd en strykbräda som är välstoppad, särskilt för ylle. Försök alltid att stryka dina plagg på baksidan om det är möjligt. Använd en strykduk, till exempel vår Nova, som underlättar strykningen av känsliga material och skyddar mot märken vid för höga temperaturer. Ett annat alternativ är vårt strykjärnsfolie, Luna, som motverkar brännmärken och glasig yta vid känsliga material. För vissa tyger, som ylle, kan det vara fördelaktigt att använda ånga eller pressa försiktigt med en lätt fuktad trasa.
Den perfekta skjort-strykningen
- Fukta plagget
Om plagget inte redan är lite fuktigt efter torkningen se till att fukta det med hjälp av en sprayflaska och låt tyget dra åt sig någon minut innan du börjar. - Börja med ärmar och manschetter
När du har sett till att du har rätt temperatur på ditt strykjärn börjar du med ärmarna och manschetterna som sedan kan hänga utanför strykbrädan utan att skrynklas. Öppna manschettknapparna och se till så att det ligget platt för att sedan stryka därefter. Se till så att ärmarna ligger plant för att undvika väck på andra sidan innan du fortsätter stryka. - Stryk sedan Oket
Det här är partiet som sitter längst upp på skjortan på ryggen som går från axel till axel. Det här området kan vara bra att stryka tidigt för att undvika att skrynkla till resten av tyget. Se till att skjortan är uppknäppt. - Gå vidare till kragen
Nu är det dags för kragen som du stryker uppvikt. Stryk insidan och se till att du använder extra mycket vatten eller ånga för att den lättare ska bli slät. Knäpp sedan översta knappen för att kragen enklare ska hålla sig fin under resten av strykningen. - Stryk första halvan av framstycket
Här är det fördelaktigt att ha ett strykbord som är speciellt anpassat för skjortor, exempelvis vårt strykbord Facile. Lägg ut skjortans ena framstycke plant på strykbordet och låt resten hänga ner. Börja med att stryka runt knapparna och sedan resten av tyget. Lägg tyngden bak på strykjärnet för att undvika att spetsen orsakar veck som sedan är svåra att få bort.
- Gå över till ryggen
Fortsätt sedan med det partiet av ryggen som du inte redan strukit och sträck tyget för att hålla det så slätt som möjligt under strykningen.
- Till sist andra halvan av framstycket
Vi avslutar med sista halvan av framstycket och gör likadant som på första halvan för att få en så fint struken skjorta som möjligt!
- Häng upp!
Häng nu upp din skjorta på en galge och låt den svalna innan du använder den för att undvika att det lätt bildas veck.
Vi hoppas att de här tipsen kan göra din strykning lite enklare och roligare i framtiden!